Salam rindu buat semua....waaaaa banyak habuk, banyak debusss....tinggal 2 3 hari, maklum rumah tepi laluan utama...heheee, apa khabar semua? Tersangat bz la akak nih...hari jumaat petang ke Kuala Lumpur, ahad malam baru sampai balik Kuantan....pg jumaat tu bz la baking2 sikit...buat kuih sikit tuk adik2 di KL tu...banyak entry duk que tuh! Okaayy nak resepi yang dah habis ditelan la eh, dinner khamis mlm jumaat lepas...adeei lamanya ek...xpalah, cuci mata jek...heeheee....Resepi Sotong Oriental ni ramai yang dah buat dulu, akak jek baru nak nak try, dah x reti nak masak apa.....Habis sempoiii dah ni...tp sedap! Ceduk dari dapur MaDiHaA, dan resepi asal dari kawan MaDiHaA, Aliza Mansur..Thanks ya MaDiHaA, akak C n P sini la eh...
SOTONG ORIENTAL
Sumber: MaDiHaA
Bahan:-
- 500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos (akak skip langkah ni, terus masuk jek sotong nnt)
- 1 tangkai daun kari
- 5 ulas bwg merah ~ hiris
- 3 ulas bwh putih ~ cincang
- garam & gula secukup rasa
- 1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)
- 2 s/b pes tom yam
- 2 s/k rempah kari ikan
- 1 1/2 s/b sos tiram
- 2 s/k sos ikan
- 6 s/b air panas
Cara Menyediakan:-
- Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga kekuningan.
- Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
- Masukkan sotong dan cili hijau, kacau rata.
- Masukkan garam (jika perlu) dan gula. Masak selama 5 minit.
- Tutup api dan sedia utk dihidangkan.
Mmm...sedapnyee...leh nak cuba nanti
ReplyDeleteSalam Kak Ummi,
ReplyDeleteYatie pun pernah masak sotong oriental ni, mmng sedapkan...bila tngk akak masak buat terliur je....mcmana ni...
salam kak...
ReplyDeletesampai gak ke dapur akak sotong oriental ni... mmg sedapkan? sy pun kerap buat sbb kena ngan selera kami..
Salam Kak Ummi....Nak Nangis Tgk Sotong Tu...Sbb Tak Dapat Makan Masakan Kak Ummi....Huhuhuhuhu
ReplyDelete