Ni masih lg entry yang tertangguh dek kesibukan menghantar anak akak ke Arau hari tu...duk tengok orang buat chiffon cake sana sini..akak pun teringin gak..tp akak xda la loose pan tu..so tibai jek dalam non-stick biasa, pastu lupa lak nak alas sikit kat base tuh...Mat kata, kalau xda yg loose pan tu, guna loyang biasa alas je bawah dia dgn baking sheet, xyah lenser...akak terlupa daa nak alas..dah elok cantik naik, susah pulak la nak keluarkan base dia bila dah sejuk. pun..kena perlahan2 korek kasi keluar..tu pasal laa x berapa cantik jek tepinya....apapun elok je naiknya...sangat sedap la kan..ni salah satu jugak bekal untuk Najwa dan tapau pulak untuk Najiha dan ada lebih sikit kitaorang buat makan2 kat hotel di Kangar hari tu....layan je laa..nnt nak cari loyang dia betul2 punya laa...senang nak keluarkan kan...hehee...
Resepi akak cilok dari dapur Yatiememories sana nun...Thanks ya Yatie..akak mmg malas nak taip semula, so C n P aje ler yea..
PANDAN CHIFFON CAKE
Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak
Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar
Cara-cara
Bahan (A):
- Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
- Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
- Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
- Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
- Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
- Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
- Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
- Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
- Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
- Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
- Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
wahhhh... pandan chiffon.. sedapppnye... nyummm nyummm...
ReplyDeleteade lagi tak?? nak rasa leh?? hehehe
sedapnya pandan chiffon, mas baru buat sabtu lepas...tak jemu rasanya makan kek chiffon, kan kak ummi,
ReplyDeletedah tak lepek ek.. mesti telangkup dah nih :)
ReplyDeleteSedapnya.... lama tak mencipon ni...
ReplyDeleteSalam kak ummi cayang, mekaseh dtg singgah :D kita cuti jer lah, akak pun jgnlah ngada2 nak cuti atau berenti tak kesahlah update ke tak janji JANGAN berentai tau! kalau kita yg berenti berblogging tak pe :D, ntahlah kak, tahun depan tak leh nak ramal sbb kita pun byk benda nak buat sbnrnyer takut tak sempat FB pun mungkin akn berenti jugak, tp yg pasti akak tetap jd kenangan kakak blogger kita ;-) waduhhhhh sedih pulak! pok kak ummi sikit biasaaaa dia! hihihi...
ReplyDeletekak ummi...
ReplyDeletemengelupas tak pe, asal makan sedap udah leeee....
(ni nada2 nak mintak sepotong 2...hahahah)
salam ummi..wah sana sini kek chiffon ni teringin nak mencubanya tapi kena tunggu anak-anak ada kat rumah tukang makan:)hai sedih baca tulisan ika kat atas tu..harap lepas rehat dapatlah ika sambung balik ya..akan ku nanti:)
ReplyDeleteslm kak ummi...sedap pandan cifon akak. dulu pernah buat gak, mcm tak jd sgt. since then, tak mencipon lagi dahh..hehehe...pinjam ayat mamafami "mencipon".
ReplyDeleteJassNani -
ReplyDeleteAlaaa ciannyaa..dah licin dah cipon tuh..hehe
Mas -
Aaah mmg sedap..akak pun buat ni hari khamis malam lepas sebenarnya..tapau kat anak akak masa pi Arau hari tu..dah habis dah pun..hehe, mmg rasa nak buat lgk..
Nor -
Dah dptkan segala tips dr Mat..dulu2 x penah amik tau..tu la pasal..haha
MamaFaMi -
Alalaa..mama tu bila2 leh mencipon duk kat rumah..Ummi duk ofis terliur jek tgk org kuarkan satu2 entry cipon..hehe
Ijayuji -
Wkmsalam Ika cayang..hehee..apapun, akak akan rindukan Ika bila Ika bercuti lama tuh..akak pun mmg kena start cuti2 n slow down gak dah...dah sampai seru rasanya...kena dahulukan impian la kan..
Azian -
Alahaaiii nak bagi pun mmg dah habis dah Azian..pi la buat cipon tu..senang la sebenarnya..hehe..akak dulu biasa buat, mmg jadi naik, cuma x tangkup jek lepas keluar oven..haha
CM -
Wkmsalam CM..alahaiii Ummi pun kalau buat ni suka masa anak2 ada, tp bila dah ramai2 mcm x cukup pulak sebutir cipon..hahaa
Ain -
Meh la buat..akak dulu pun x diberi tips sampai habis, tu pasal x menjadi..tersilap teknik la jadinya..hahahaa..kelakor lak bila igt..walhal senang jek..
Guess, am first time to your blog' you have great space here...its a pleasure to bump into your food blog:)
ReplyDeleteLovely chiffon cake, very soft and delectable:)
Salam K.Ummi,
ReplyDeleteMmng gebu kek chiffon akak ni..takpelah melekat sikit....nmpk gaya mmng kena beli tu loose pan...
Bila dngr akak buat semua2 utk bekalan anak2...aish teringat kat ank bujang yatie....lama tul tak rasa masakan mama dia...
Walau sibuk kat dapur, tapi seronokkan tngk ank2 suka mkn masakan kita...
uihhh.. sana sini org mencipon. psttt.. kak. ada lg tak? :P
ReplyDeleteDear Ummi,
ReplyDeleteReally I missed u quite a time...!
Thank for stopping by my space n for ur inspiring words..
Chiffon cake looks amazing with beautiful presentation ...!
Salam Ummi,
ReplyDeleteWati tinggal kat NZ. Apa peranan cream of tartar? Boleh tak pakai cream tu untuk ganti ovalet? Kat sini takde ovalet.