Ni sebenarnya wat tuk dinner malam tadi tapi malam ni baru nak letak entry..alah biasalah kan, akak kan x sempat selalu, huhuu....Sekali lagi nak kabor, tuk dinner ek, bkn bekfes, pelik sikit kan..hehee...Pagi tadi ada balance baru wat bekfes akak n hb....kita diet laaa...wakakaa, konon-konon ler..hehee..sebenarnya malas nak masak nasi n lauk berbagai...tp anak2 memang suka makan camni, x kira laaa...breakfast ke, lunch ke, dinner ke, supper ke....no hal punya...tekak lebih mat saleh dari melayu...hehee...K, selamat masuk ke perut belaka...Resepi dari Majalah SEDAP. Meh tengok bahannya...
BRUSCHETTA
Bahan A:-
Cara Menyediakan:-BRUSCHETTA
Bahan A:-
- 1 batang roti Perancis (french loaf) - potong serong setebal 1 cm
- 1 biji tomato - buang biji dan potong dadu
- 1/2 biji lada benggala hijau - potong dadu kecil
- 3 keping daging salai - dihiris panjang dan tumis. (*akak guna burger daging jenama Darabif jek)
- 50 gm keju mozarella - parut kasar
- mentega untuk sapuan
- 1/2 labu bawang besar - cincang halus
- 2 sudu makan pes tomato
- 1/4 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh serbuk lada hitam kasar
- 1 sudu teh gula pasir
- 100 ml air
- 1 sudu makan minyak zaitun - untuk tumis
Untuk Sos:-
- Tumis bawang besar sehingga terbit aroma.
- Masukkan pes tomato, garam, lada hitam dan gula pasir. Kacau rata.
- Tuangkan air dan masak hingga kuah pekat.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis daging salai / burger daging yang dihiris hingga masak dan sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
- Ambil sepotong roti dan sapu nipis dengan mentega.
- Kemudian sapukan dengan sos yang dimasak tadi.
- Taburkan tomato, lada benggala hijau, daging salai dan keju mozarella. Buat hingga habis.
- Aturkan dalam loyang yang telah disapu sedikit butter dan bakar selama 10 minit dengan suhu 180C sehingga keju mencair.
- Makan ketika panas atau suam-suam. Besssttt!
if you use shrimp also very nice....
ReplyDeleteHai Zai..
ReplyDeleteYep, i think so..at first I wanted to use crabstick too but my kids awal2 dah reject pun..they prefer chicken n meat la Zai..hehe..Thanks for dropping by, lama x jenguk u jugak.. ^_^
salam kak ummi...
ReplyDeletewawawaaa..kelas nampak..kalau letak petai sedap tak agaknya...hahhaa, ni sah2 esok saya kena fire kat YM..tak mooooo....
I suka ni kak..klu I ada party selalu wat ni utk appetizer
ReplyDeleteWhoa sedapnye nih!!! Mintak sikit kak!!! ooops, mintak byk2!!! :D
ReplyDeleteDear, pls accept a Thank You card from love2cook ya! :D
sedapnya nampak.... thanks kak ummi post resepi nie... bertambah sikit idea nak prepare food for kidz..
ReplyDeletetq.. n muahhh... luv ur blog.. kalau turun kuantan macam nk jumpa ajer.. hehehe
Alahai bertambahlah bil letrik ku bulan ni!!! Hehehe....TQ Ummi...menggoda dan tergoda!!
ReplyDelete