Okayyy ni baru nak tayang bun yang akak buat untuk bawak balik kampung weekend baru ni...cuci mata je ya....jgn mintak, dah licin...hehee...Resepi angkut dari dapur Mat Gebu yg asalnya dari Mamafami yang memperkenalkan kaedah ulian menggunakan "water roux" tu ...mmg sedap lembut la kan...Okay Mat, akak nk copy n paste sini pulak la yaa...thanks to Mama n Mat...
MOCHA BUNBAHAN-BAHANNYA :-)
190 g tepung roti (high protein flour)
50 g gula halus
2 g garam halus
6 g instant yeast
1/2 camca teh bread improver
1 kuning telur
50 g susu segar (mat guna "nescafe mocha" dlm tin)
1 camca besar serbuk koko + 1 camca besar air panas
60 g "water roux" (resipi di bawah)*
1/2 camca teh coffe emulco
30 g mentega
BAHAN "WATER ROUX" :-)
50 g tepung gandum*
250 ml air*(*disatukan, kacau rata dan jerang dengan api kecil sambil dikacau selalu hingga adunan bertukar menjadi seakan2 berkanji. Matikan api, sejukkan. Guna seperti yang disyorkan dalam resipi. Selebihnya ditutup dengan plastik cling dan simpan dalam peti sejuk. Boleh tahan 3 hari.
250 ml air*(*disatukan, kacau rata dan jerang dengan api kecil sambil dikacau selalu hingga adunan bertukar menjadi seakan2 berkanji. Matikan api, sejukkan. Guna seperti yang disyorkan dalam resipi. Selebihnya ditutup dengan plastik cling dan simpan dalam peti sejuk. Boleh tahan 3 hari.
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan di atas kecuali mentega, gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat adunan yang lembut dan anjal (kurang lebih 20 - 25 minit), kemudian alih adunan ke dalam bekas dan tutup dengan plastic, biar kan 1 jam hingga adunan kembang. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan ke dalam bread maker, pilih setting untuk "doh" dan tekan "on". Biar hingga siap, dari proses mengadun, menguli dan memerap mengambil masa 1 jam 30 minit....(ikut BM memasing yeaa).
- Keluarkan adunan, uli sekejap untuk membuang udara, biarkan 10 minit. Bagi2 adunan ke beberapa bahagian yang beratnya setiap satu 35g. Bulat2kan dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Biarkan doh naik 2 kali ganda.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit, bergantung pada oven masing2. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus keluar dari oven. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang....
salam kenalan Umi,
ReplyDeletewahh menarik nye bun gebus ni umi ...
salam kak ummi..saya pun nak try buat la.nampak gebu tul tu..
ReplyDeleteSalam kak ummi cayang.. amboiiiii pesal gemuk sgt niii roti akak ni?? rasa nak cucuk2 jer kasi kempis ahahaha... ni yg rasa nak meroti jgk ni pdhal hari2 meroti tp lain perasa :D
ReplyDeletecomeynyaaa....gebu kann kak....mcm pipi saya pun ada..tapi cuma kaler je tak sama..ahaks
ReplyDeletesaya pasti buat nih nanti.mm mungkin esok sbb skang saya sudah buat roti kismis
ReplyDeletegebunya bun akak !!! nak sikit!
ReplyDeletenyum3... sedapnyer roti nie, menarik jew...
ReplyDeleteHuhuhu..dahlah montok, menghelit lak tu... mana tahan sih! Lom sempat ngecek, Ummi kata dah habis. Terencat gue!
ReplyDeletesuperb dear...looks so delicious..thanks for sharing this awesome recipe.
ReplyDelete