Pernah dengar tak nama Roti Saj ni...hehe..akak pun x penah dgr, x penah tgk, x penah makan...nama ala-ala hindustan jek...rasa ala-ala roti arab gitu...bau ala-ala capati jek...hehe..apapun mmg sedap dimakan dengan kari ayam....Ni dinner malam kelmarin sebenornya...malam tadi x masak...hubby belanja makan kat luarr..heheee...kebetulan ada nak cari barang sikit...Makan seketul rasa kenyang belahaakkk uuuuu...heheee...Memang bagus untuk orang yg nak diet (*mcm akak la konon2) hehee...Bersilat tunggang langgang menguli doh dan memasak kari ayam kelmarin, kebetulan nak menghabiskan sebahagian ayam lebih wat BBQ tu....Okaayy nak ucap terima kasih kedua-duanya kepada MaDiHaA yang berkongsi resepi asal dari Kak Rusnah FP. Akak C n P pulak share kat sini ya...muaahh!!
ROTI SAJ
Bahan:
- 1 sb yis mauripan
- 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam ~ akak pun ikut sama)
- 1 1/2 cwn air suam
- 3 1/2 cwn tepung
- 1/2 st garam
- sedikit minyak
Cara membuatnya:
- 1.Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
- Selesai diuli, ketepikan 1 jam...tutup kejap dgn plastik.
- Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)...dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak spt gambar kat bwh).
- Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati.......bila masak angkat.... (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah....sedap dan kenyang....
Nota MaDiHaA : Semasa menggoreng gunakan api yang perlahan. Minyak hanya gunakan beberapa titis jer semasa menggoreng. Tutup kuali dengan penutup pengukus supaya wap panas tak keluar & roti saj cepat masak.
dah menjadi pun roti saj akak.. hehehe.. betul tu kak.. mkn sebiji pun dah kenyang.. agaknya dlm perut tu dia mengembang bila dah kena kari or dhal.. hehehehehe.. jimat belanja mkn benda ni kan kan?
ReplyDeleteassalamualaikum kak ummi
ReplyDeletetak pernah dengar tak pernah rasa, tapi senanag je gak nye nak buat, ni agak2 nya roti shahruk khan makan tu kot..tu nama saj tu.hikhik..dah siap copi dah resepi nye...thanks.copy sokmo, buat entoh le bile
Namaste...
ReplyDeleteDah makan ala-ala India ni, kenalah cakap hindustan pulak..hihi..
Salam,
ReplyDeleteMama akan cuba resepi ni, agaknya kalau dimakan dengan sambal sardin anak-anak mama lagi gemar ni..
salam ummi...
ReplyDeletesedapnya dah 2 kali terserempak ngan roti saj ni ritu jumpa kt dapur kak madiha..now dapur ummi lak! ermm cam memanggil2 lak tau2 jek ada balance kuah kari smlm kt dapur nun huhuuu sodap ni wat bekfast :D
He..hehe..hee...MamaFami siap namaste...macam dia yang makan roti tu...kita nak nyanyilah Ummi....Dum maredum...Kisijaiye Hum....Ummi sila sambung.....(kita dah lupa lirik!)
ReplyDeletenak buat..nak buatt..nak buattt..
ReplyDeleteapi bilaaaa laaa agaknyaaa....
nampak senang dan sedap la...
mmg kena buat...
jangan buat tak tahu udah lerr...
Madiha -
ReplyDeleteHehe..thanks Madiha kongsi resepi yg senang tp sedap n ala-ala diet gitu..waaaaahhh konon laaa nk diet nih! Hehe..
Izahdaut -
Xpa x penah dgr, now dh tgk kan, cuma belum rasa lgk..so pi uli cepat..Memang sedap n senang..hehe
MamaFaMi -
Hehee..Namaste Mama..(*aih apa ke makna) x faham satu habuk pun..hehee...Naheeee, kabi naheeee..wakakaa
Nadz -
Emm kalau wat sambal or kari sardin lg best tuh!
Shima -
Hehe..kalau dah 2 kali terserempak resepi ni, kena wat la maknanya tuh..jgn sampai kali ke3 terserempak wat tak tau gak kan,kan..hehee
Watie -
Hahaa...x tau lak Watie pandai nyanyi hindustan..uiihh best gak noo kalau letak kat list lagu tuh..hehe..sat nak sambung..emmm..
"Yadooonnn kibaraaatt.." dah x tau dah..wakakaa rosak lgu jadinya..
Hanieliza -
Hehe..k.Liza cam sudah tukar jek..selalu tu org cakap, nak cari kayu, nak cari kayu, nak cari kayu...jadi kak Liza, pi la buat, pi la buat, pi la buat..senang la sangaaatttt..hehee
E-na makan yang frozen je k.ummi...he he nnti bila dah abis stok bolehlah menguli pulak!
ReplyDeletekak ummi, mcm yg MA bt gaks tp kami panggil Dodai..resipi lebih kurang :-)
ReplyDeletesedap di mkn ngn sardin gak..
Salam,
ReplyDeleteSaya telah cuba buat tadi.Tapi kenapa dia tak naik sama rata ya?
Berbenjol-benjol jadi kurang cantik.
Rasa OK kot
salam, saya dah buat copy resepi ni jgk,mmg senang n ringkas,sedapp lagi..sorry baru say tima kasih.
ReplyDelete