Petang semalam balik dari Temerloh sebenornya dah kekenyangan....hehee..so malam tadi just wat jemput kentang jek....no rice...ngeeeee...xpalah sesekali...makan kenyang sama jek....Dah selalu buat dah...nak kena letak resepi gak ke, xpa lah akak letak...xyah selongkar belakang dapur tu dah..
POTATO FRITTERS
Bahan:
- 5 - 6 biji kentang (kupas dan basuh bersih)
- 4 sudu besar tepung jagung (sukatan boleh adjust secukupnya)
- 3 sudu besar tepung gandum
- 1 biji telor - dipukul sedikit
- sedikit lada sulah
- garam secukup rasa
Cara-Cara:-
- Kentang diparut hingga habis dalam penapis. Sambil tu, biarkan airnya keluar sekejap sambil ditekan2 sikit parutan. Buangkan airnya.
- Masukkan parutan kentang dalam mangkuk sesuai. Tambah tepung jagung, tepung gandum, lada sulah dan garam secukup rasa.
- Masukkan telor dan gaul sebati kesemuanya. (Adunan mmg berair sedikit)
- Panaskan minyak dalam kuali secukupnya untuk goreng terendam. Sudukan adunan dan goreng hingga kuning keemasan atau garing lagi sedap. (Balik-balikkan selalu ya, agar rangup)
- Angkat dan toskan. Hidangkan dengan sos kegemaran.
Alaaaaa men parut parut ni yang malas ni.... Ummi cari resepi lain yang senang lagi, ada tak? Tapi kan, bak kata Mat.. nak lagi senang, gi beli je! Muahahaha... sebelum orang ngutuk ma, ma kutuk sendiri la... hahaha...
ReplyDeletenak buat petang ni...thank you for the recipe ;-)
ReplyDeletevisit my blog www.fabulousmummy.blogspot.com
Sy bru je wat ni.ptg2 bes plak mkn.tq ye ummi. Tp kite tuka ngn karot kes nye potato dh bis stok kt umah.jd la karot fritters. Hehe
ReplyDeleteTeringat mak saya ajar dulu2, kentang tu dipotong dadu kecik2.. yg ni bezanya diparut.. boleh cuba style baru pulak ni.. hehe.. Thanks sebab share resepi! :)
ReplyDeleteKalau anda ingin mendapatkan supplemen semulajadi yg halal, selamat & berkesan untuk diri sendiri, ibu bapa & anak-anak, jemput ke blog saya ye.. saya pengedar yg prihatin tau..
http://yourhealthshoppe.blogspot.com