Friday, March 19, 2010

Ikan Cencaru Bersarak Rempah

Ni lauk malam tadi....hari tu pergi ronda2 kat Kg Beserah, beli ikan cencaru nih..walaupun seekor je nih..tp cukup besar leh makan 4 - 5 orang nih...puas la akak nak mengabihkan 3 beranak...dah lama x makan ikan sumbat camni...Kali ni akak jumpa resepi nama Ikan Bersarak Rempah pulak..ala-ala sumbat or belah belakang gak nih...cuma bahan sumbatnya lain sikit dr yg bese akak buat...Angkut resepi dari Sini pulak...kena jugak dengan tekak tak kesah akak nih..hehe..C n P kat sini pulak...
IKAN CENCARU BERSARAK REMPAH
Bahan-bahan:- (Akak buat half dari bahan asal)
  • 3 ekor ikan cencaru
  • garam
  • minyak untuk menggoreng

Ramuan Sarak Yang Ditumbuk:-

  • 1/2 cawan ydang kering
  • 6 batang cili merah
  • 2 batang cili kering
  • 1 keping kecil belacan bakar
  • 1 batang serai
  • 8 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih

Cara-Cara :-

  1. Siang dan buang kulit ikan (Akak x buang pun jaket ikan tuh).
  2. Cuci bersih dan belah ikan memanjang di bahagian belakang badannya.
  3. Sapu dengan garam tempat yang dibolos dan juga perutnya.
  4. Isikan ramuan yang ditumbuk di tempat yang dibelah dan di dalam perut.
  5. Panaskan minyak. Goreng ikan sehingga masak dan garing.
  6. Angkat, toskan minyaknya dan hidang.

    Sumber : Buku masak Wanita, Vista Production Ltd. , 1976

2 comments:

  1. Salam kak Ummi..selamat berweekends..ikan jaket bestnya..I memang suka ikan ni bakar pas tu cicah ngan sambal kicap cili padi..tapi kt sini cencaru tkde jual..so tunggu balik msia baru bole mkn ikan jaket bakar hihihih

    ReplyDelete
  2. Salam kak!!
    ini yang pertama saya baca blog kak :) by the way your food is verry nice and your kids so lovely

    ReplyDelete