Daging dendeng mmg favourite dalam family akak...Baru ni Najwa balik akak buat jugak lagi, tapi tak banyak laa...sekilo daging jek...kebetulan ada daging batang pinang x masak lagi..Dah tau kegemaran anak2, x mintak pun, rajin2 la kita buatkan...Tapi kali ni try resepi dari buku Senangnya Memasak DAGING Bersama Chef Hanieliza pulak. Kak Liza, Ummi ada tambah2 sikit bahan ikut tekak, mintak izin ya kak Liza...Ok semua, ni dia resepi ringkas dan mantapppp!!!! Thanks to Kak Liza, muaaaahhhhh, mesti tengah bz nak kenduri tu..hehee
DAGING DENDENG CHEF HANIELIZA
Bahan A:-
- 1 kg daging lembu tanpa lemak
- 2 inci halia - diketuk
- 3 batang serai (diketuk)
- 2 cawan air
- garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar) :-
- 10 tangkai cili kering
- 15 tangkai cili merah
- 10 ulas bawang merah
- 3 ulas bawangputih
- 1 sudu besar rempah kurma (*akak letak 2 sb)
- 1 sudu besar gula merah (*akak letak 1 keping gula melaka)
- 3 sb air asam jawa (*ni akak tambah)
- 1 cm halia (*ni akak tambah)
- Daging dibersihkan, kemudian digaulkan dengan sedikit garam dan direbus bersama serai dan halia hingga empuk/lembut
- Angkat daging dan toskan. Hiris daging nipis2 dan lebar.
- Kemudian digoreng hingga garing dan angkat.
- Tumbuk daging di dalam lesung jadi nipis supaya lebih lembut.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan naik minyak.
- Biarkan sedikit pekat dan masukkan daging dan gaul hingga rata dan adunan agak kering.
- Sesuaikan rasa dan angkat. Hidangkan...
adohai...sedapnyee...
ReplyDeletenk buat takott x jadi...
kak..cntikler 'cop mohor ' tu..buat kat ne yer...
jemput join giveaway sy..kaftan chantek utk dimenangi...