Lagi satu menu dinner semalam...so simple...tu pasal akak buat..hehe..Resepi Chef Harun ceduk dari majalah SAJI bulan Januari thn ni...Aiman suka ni...
- 2 keping tauhu lembut
- 1 sudu besar udang kering - dibasuh dan cincang
- 2 ulas bawang putih - dicincang halus
- 1 sudu besar sos tiram (*akak letak 2 sudu besar)
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 sudu teh kicap cair - akak tambah lebih sikit
- 5 sudu besar minyak masak
- Bawang goreng secukupnya
- cili merah dicincang halus
- sedikit daun bawang yang dicincang halus
Cara Menyediakan:-
- Letakkan tauhu di atas pinggan tahan panas/caserol dan kukus selama 7 minit.
- Keluarkan tauhu dan buang airnya. (*akak just erengkan bekas dan tuang air perlahan-lahan). Sapukan dengan sos tiram dan sejukkan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan udang kering hingga kekuningan.
- Angkat dan tuangkan di atas tauhu tadi perlahan-lahan.
- Bancuhkan sekali minyak bijan, kicap cair dan 1 sudu besar minyak lebihan tumisan tadi. Tabur daun bawang, cili dan bawang goreng. Hidangkan.
ereng tu amende? x pham koi..
ReplyDeletehehe ereng tu mengereng kot....
ReplyDeletetahu kukus ni pasti sedapppp
a2b -
ReplyDeleteHuk alooo..tau la k.Dila org KL..heheee..ereng tu cam mengereng, yeap..xpun sengetkan..cam gitu ler..
Sakura2 -
Betuiii, betuii, betuiii..ni mst org kampung cam akak gak nih..hehe
Wow, tauhu kukus looks really tempting and delicious!
ReplyDeleteI think KakDayang has posted a recipe similar to this b4...and I've tried her version! Yummy yummy...
Wanna do again! hihi ;)
Cantiknye tauhu kukus akak... ada macam kek pulak cikit2.hehehe
ReplyDeleteTauhu kukus ni mmg sedap.. :) tengok cara hiasan pun dah teruja nak cuba resepi ni..
ReplyDelete