Hehe..sorilah ya pagi2 ni tengok sambal lak! Akak ni kan kadang2 masak2 untuk dinner memang jarang la buat sambal, ringkas2 jek, masak lauk sejenis n goreng sayur je laa...xdan nak buat sambal2 ni..malas pun ada..hehe..Tp semalam belek2 buku Senangnya Memasak Bersama Chef Hanieliza tu..alahai terliur la pulak tengok gambar mengancam sungguh..hehe, tengok dlm fridge buat tomato pun ada 3 biji tuh..leh la layan tekak dengan sambal lak..tp akak x tumbuk la ya...just blend kasar2 camtu jek...Akak bese buat sambal ni kalau balik kampung, bahan sama jek...cuma xda sukatan la, main campak2 jek n akak bakar dulu belacan sebelum dibuat sambal tu....So ni sukatan dari buku Kak Liza la ya..akak buat half je...
Bahan:-
Bahan:-
- 5 biji cili merah
- 3 biji cili hijau
- 6 biji cili api
- 1 sudu besar belacan (akak bakar sekejap)
- 3 biji tomato - dihiris kasar2
- 4 biji limau kasturi
- Garam secukup rasa
Cara-Cara:-
- Cili merah, cili hijau dipotong pendek2.
- Tomato dihiris dan limau dibelah dua.
- Masukkan semua cili dan belacan dalam lesung dan tumbuk hingga lumat.
- Masukkan tomato dan garam.
- Tumbukkan supaya tomato hancur.
- Hidangkan dengan limau kasturi yang dibelah tadi.
Salam Kak Ummi...
ReplyDeleteemmm sesekali buat sambal camgini best gak..Tapi kompenlah kena mkn sorang² nanti ni pasal hubby tak suka mkn tomato idup² cam gini...
He he he...memang kecurlah liur pg² ni tgk sambal ni...
Sedapnya sambal tomato...tapi ngantuk la pulak. tidur dulu...pagi esok buat.
ReplyDelete