Menu hari dinner Khamis lepas...hehe..baru masak2...masih angin sepoi2 lagi, belum ribut taufan lagik..hehe...macam malehh jek...so masak yg sempoi2 gitu...Resepi dari buku kak Hanieliza jugak nih...
- 300 gm udang besar (akak guna je udang x berapa besor..)
- 5 ulas bawang putih - ditumbuk halus
- 5 cm halia - ditumbuk halus
- 2 sb. mentega
- 1 biji lemon
- Daun bawang dicincang halus
Cara-Cara:-
- Udang dibelah belakang dan dibersihkan.
- Panaskan mentega dan tumiskan bawang putih dan halia.
- Masukkan udang dan kacau rata.
- Keluarkan udang dari kuali dan perahkan lemon ke dalam kuali. Kacau dgn lebihan bawang dan halia.
- Tuangkan ke atas udang yang telah disusun dalam pinggan.
- Taburkan daun bawang. Sedia untuk dihidang.
Senangnye resipi nie... kejap je dah boleh makan nie...
ReplyDeleteXletak garam ke?
ReplyDelete