Sunday, October 11, 2009

Udang Goreng Asam

Menu sempoi2 hari Jumaat baru ni...Tapi tetap bukak seleranyaaa..hehee..Resepi dari dapur Kmal FP ni...kata orang, goreng pun sodap...letak asam sikit kasi umphh sikit kat tekak yang dah terlalu byk hentam rendang sana, rendang sini...hehe. Wpun sempoi, kadang2 x terfikir jugak kan...hehe..Thanks Kmal..
Bahan:- (mmg xda sukatan, adjust sendiri la ya)
  • Udang (akak guna 15 ekor sederhana besar) - digaul dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk lada putih.
  • Air asam jawa - sebesar ibu jari (akak bancuh jadikan 2 sudu besar air asam)
  • Bawang besar (akak guna 1 biji) - dipotong bulat
  • Cili hijau n cili merah (dihiris serong)

Caranya:-

Goreng je udang tu dulu, bila agak2 nak garing tu, masukkan hirisan lada dan bawang. Akhir sekali masukkan air asam dan letak sedikit lagi lada putih. Siap.

No comments:

Post a Comment