Thursday, October 1, 2009

Kuih Ketayap

Dah balik raya ni teringin pulak nak makan kuih2 camni..x lalu dah nk ulang kukis raya tu..Kali ni try resepi dari dapur Noreen lak...
Bahan Untuk Kulit:- (7 - 8 biji)
  • 10 helai daun pandan* ) diblend
  • 275 - 300 ml air * ) bersama (akak guna pandan paste je)
  • sedikit pewarna hijau
  • 125 gm tepung gandum
  • garam secukupnya
  • 1 1/2 biji telor (ummi letak 1 biji je)
  • minyak untuk melengser kuali leper
Bahan Inti:-
  • 60 gm gula melaka
  • 20 gm gula pasir
  • 50 ml air
  • 1/2 biji kelapa parut putih

Cara:-

  1. Untuk INTI:- jerang gula melaka, gula pasir dan air hingga laurt. Tapiskan ke dalam kuali, kemudian masukkan kelapa parut. Kacau atas api perlahan hingga inti agak kering. Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
  2. Untuk KULIT :- Satukan semua bahan hingga menjadi adunan yang licin dan tidak bergentel2.
  3. Panaskan kuali leper, lengser dengan sedikit minyak
  4. Sendukkan adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali hingga adunan menjadi dadar yang nipis.
  5. Bila sekelilingnya kelihatan masak, terbalikkan sebentar kemudian diangkat.
  6. Isikan dengan inti dan gulung kemas.

1 comment:

  1. hehehe...kita pun plan nak buat ketayap ari ni. mintak2 menjadi lahhh...hihi!!

    ReplyDelete