Dah balik raya ni teringin pulak nak makan kuih2 camni..x lalu dah nk ulang kukis raya tu..Kali ni try resepi dari dapur Noreen lak...
Bahan Untuk Kulit:- (7 - 8 biji)
- 10 helai daun pandan* ) diblend
- 275 - 300 ml air * ) bersama (akak guna pandan paste je)
- sedikit pewarna hijau
- 125 gm tepung gandum
- garam secukupnya
- 1 1/2 biji telor (ummi letak 1 biji je)
- minyak untuk melengser kuali leper
Bahan Inti:-
- 60 gm gula melaka
- 20 gm gula pasir
- 50 ml air
- 1/2 biji kelapa parut putih
Cara:-
- Untuk INTI:- jerang gula melaka, gula pasir dan air hingga laurt. Tapiskan ke dalam kuali, kemudian masukkan kelapa parut. Kacau atas api perlahan hingga inti agak kering. Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
- Untuk KULIT :- Satukan semua bahan hingga menjadi adunan yang licin dan tidak bergentel2.
- Panaskan kuali leper, lengser dengan sedikit minyak
- Sendukkan adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali hingga adunan menjadi dadar yang nipis.
- Bila sekelilingnya kelihatan masak, terbalikkan sebentar kemudian diangkat.
- Isikan dengan inti dan gulung kemas.
hehehe...kita pun plan nak buat ketayap ari ni. mintak2 menjadi lahhh...hihi!!
ReplyDelete