Malam kelmarin sempat buat nasi Mandhi dan Ayam Bakar Mandhi ni sekali...Resepi ceduk dari FP Mamasya dan resepi asalnya dari Puan Raidah..Ringkas dan sedap..terasa je air ayam bercampur bahan2 perap tu..bila bakar menusuk hidung buat perut lapar teruuuiihhh...hehe..Thanks a lot to Puan Raidah n Mamasya for sharing a simple yet very delicious recipes!!
AYAM BAKAR NASI MANDHI
Sumber: Mamasya & Raidah
Bahan-bahan :-
- 1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )- Akak pn letak rempah kari mcm Mamasya gak..
- 2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
- 2 biji lemon ~ dihiris bulat
- Garam
- Sedikit pewarna kuning
- Aluminium foil.
Cara penyediaan :-
- Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
- Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
- Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas. **suhu oven tak sampai 250'c, jadi bakar suhu 220'c selama 1 jam...kemudian buka bakar bawah grill selama 15-20 minit...tu yg nampak sikit2 hitam....
Ma ni kan, kalau bab bab bakar ayam ni, ada fail sket... madang je kering kontang ayam ku! Ahaks.. Pasal apa tau... pasal jarang gi makan ayam bakar Kenny Rogers tu. Kalau selalu dapat gi makan kat situ, mesti aura bakar ayam tu datang! Huahuahua....
ReplyDeletelapar terus perut tengok ayam bakar kak ummi ni. mesti sedap mkn ngan nasi mandhi kat atas tu!!!!
ReplyDelete