Emmm..maleh2 pun masak jugak laaa..nak beli pun, tekak akak mmg xleh masuk jugak lauk2 yang dijual tu...paling sempoiiii..telor pulak jadi mangsa akak anak-beranak..tapi masak berpasal la ni..hehee...Lauk ni menu hari Ahad dgn ayam selasih tuh jugak..So ayam dengan telor2 ayam akak tibai hehe...Resepi ceduk dari dapur Noreen dan Ummi mintak izin copy-paste je sini..thanks Noreen...muaaaahhhh!
Bahan-bahan:
- 6 biji telur rebus - digoreng sehingga kuning emas
- 4 biji bawang besar - dihiris bulat
- 1 cawan susu cair
- 2 tangkai daun kari
- 1cm kulit kayu manis
- 3 kuntuk bunga cengkih
- 4 sudu besar minyak masak
- garam dan gula secukup rasa
- 1 cawan air
- 2cm halia
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1/2 sudu teh garam masala (*ummi adjust guna masala mix powder)
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh serbuk lada putih
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan kulit kayu manis, daun kari dan bunga cengkih sehingga naik bau.
- Masukkan bahan2 kisar dan masak hingga pecah minyak.
- Tuangkan susu cair, garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Kemudian barulah dimasukkan telur goreng tadi bersama dengan bawang besar. Kacau sehingga sebati.
lauk cam gini ler yg memancing selera!!!!
ReplyDelete