Thursday, September 17, 2009

Sticky Caramel Chicken Wings - Resepi II

Mood raya mmg dah melanda gak ni..igt maleh nak masak, tp sian pulak kat hb n anak2..diaorang x lalu betul lauk2 beli kat PaRam tu..kalau kuih tu boleh la jugak telan..sian kan...So layan la menu yang dah licin 2 3 hari lepas pnyer..hehee..Sori lah akak bz sgt..kurang nk online sebab mengemas rumah la pulak...Dah ada 2 3 kali rasanya masak ayam camni, lain2 resepi n tuan...Yang ni, resepi Mutiarazura kat MyR tu...

Bahan:-

  • 12 keping kepak ayam (kerat 2 jadi 24)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali
  • 1 sudu besar halia cincang
  • 1 1/2 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1/4 cawan (60 ml) madu

Cara:-

  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih, halia dan chicken wings. Kacau dan goreng selama 5 minit.
  2. Masukkan kesemua sos. Kacau sekejap. Tutup kulai dan kacau sekali-sekala selama 15 minit atau hingga semua wings masak dan berwarna keemasan (bersalut dgn sos).
  3. NOTA: Bila dah masuk madu, sos akak berbuih. Ia akan kelihatan mcam hangus sedikit akhirnya. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings, ia akan jadi sticky dan caramelized mcm barbeque chicken tuh..

No comments:

Post a Comment