Menu berbuka kelmarin nih...buat ni sebab nak menghabiskan jugak kentang lebihan buat potato croquette tuh...tapi memang sedap, akak n hb la yang makan banyaknyaa...hehee..Dah ramai yang buat..asalnya buah melaka, pastu dah diolah jadi onde-onde keledek oleh Nur Fiqah dan Mimi, dan lastnya Hana pulak mengolah jadi onde-onde kentang lak..so akak kopipes je lah dari dapur budak Hana tu lagikkk..hehee...Time kasih byk2 la semua yaa..
Bahan-Bahan:-
- 350 gm tepung pulut
- 250 gm kentang
- secukup air - hana campur garam skit (*akak pun)
- pewarna kuning
- 200 gm gula melaka
- 1 biji kelapa di kukus bersama sedikit garam dan daun pandan
Cara-Cara:-
- Gula melaka di potong kecil-kecil.
- Kentang direbus dan di lecek.
- Tepung pulut diayak dalam sebuah mangkuk.
- Masukkan kentang dan air serta pewarna.
- Dikacau rata dan jadikan tepung pulut menjadi doh.
- Ambil sedikit doh dan dijadikan seperti bola kecil.
- Lubangkan ditengah nya untuk meletakkan sedikit gula melaka.
- Sediakan air untuk dimasak, letakkan doh onde-onde.
kak ummiiiii...nak sikittttt!!!!
ReplyDeletesalam ziarah..
ReplyDeletee;eh..kat sini ada byk makanan sedap2 la..pasal apa dulu tak penah jumpa?
sori masuk tanpa izin...
hmmm...sedapnya!
ReplyDeletekalau masuk kentang, semuanya jadi sedap...agar-agar kentang pun best!