Wednesday, September 2, 2009

Ikan Keli Berlado

Menu berbuka hari Ahad aritu sebenarnya...cuci mata je lah eh..akak bz sangat cuti baru nih, xtau la apa yg buat akak x sempat nk letak entry, hehe... Ikan keli berlado camni mmg favourite anak2 semua ni...masak sempoi gituuu..
Bahan:-
  • 2 ekor ikan keli - dicuci dgn garam n limau nipis dan dibasuh bersih - kelar2 ikan
  • 2 biji cili merah - kisar
  • 6 tangkai cili padi - kisar
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 3 biji bawang merah - kisar
  • 1 ulas bawang putih - kisar
  • 2 sudu air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:-

  1. Ikan dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis semua bahan2 kisar, perlahankan api. Kacau hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Boleh tambah sedikit air dan masak hingga agak pekat.
  4. Masukkan ikan dan gaul salut cili dengan ikan hingga rata. Tutup api dan hidangkan.

1 comment:

  1. adik sy suka mkn ikan keli berlado ni. sy lum pernah cuba. adik kata seddaappp!!!

    ReplyDelete