Menu berbuka hari Ahad aritu sebenarnya...cuci mata je lah eh..akak bz sangat cuti baru nih, xtau la apa yg buat akak x sempat nk letak entry, hehe... Ikan keli berlado camni mmg favourite anak2 semua ni...masak sempoi gituuu..
Bahan:-
- 2 ekor ikan keli - dicuci dgn garam n limau nipis dan dibasuh bersih - kelar2 ikan
- 2 biji cili merah - kisar
- 6 tangkai cili padi - kisar
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 3 biji bawang merah - kisar
- 1 ulas bawang putih - kisar
- 2 sudu air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:-
- Ikan dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng dalam minyak yang banyak hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis semua bahan2 kisar, perlahankan api. Kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Boleh tambah sedikit air dan masak hingga agak pekat.
- Masukkan ikan dan gaul salut cili dengan ikan hingga rata. Tutup api dan hidangkan.
adik sy suka mkn ikan keli berlado ni. sy lum pernah cuba. adik kata seddaappp!!!
ReplyDelete