
Bahan:-
- 300 gm sotong - kerat kecil
- 300 gm udang
- 6 biji cili padi - ketuk
- 3 ulas bawang merah (dihiris/dimayang halus)
- 2 ulas bawang putih (dihiris/dimayang halus)
- 1 batang serai (diketuk)
- 2 sudu besar sos/pes tomyam
- 5 sudu ebsar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 3 batang kacang panjang (akak letak kacang peas)
- 1/2 batang karot (hiris)
- garam secukup rasa
- sedikit minyak masak
- beberapa helai daun limau purut (dikoyak)
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
- Apabila kekuningan, masukkan cili padi.
- Masukkan sos tomyam, sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan sedikit air.
- Selepas menggelegak, masukkan sotong, udang dan daun limau purut.
- Biarkan mendidih sekali lagi.
- Hidangkan bersama nasi putih.
(*sekiranya suka masam, boleh perahkan limau selepas ditutup api)
Bestnye ade buku kak liza tu ek... kak ummi selalu2 la update resipi baru, pastu kite cilok kat umah kak ummi neh pulak..hehe :D
ReplyDeleteselalunya klu bulan posa malas nak masak sahur, beli aje lauk paprik ni. so tinggal masak ns aje.
ReplyDeleteIjan -
ReplyDeleteAah..mmg senang resepi dr buku kak Liza nih..insyAllah akak akan share sama2 kat sini..sian org jauh.. :D, nak2 pulak tengah pregnant tu kannn..
Ain -
Hehe..pasni leh masak pulak paprik ni kan...