Thursday, July 2, 2009

Udang Tiga Rasa

Ni menu udang lagi...jangan jemu la tengok eh...dah banyak pulak udang hubby beli, orang dalam rumah ni dah x ramai...so masak sikit2...sampai x tau dah nak masak apa...kena perabih cepat laa..nnt lama2 x sedap kan...tu pun ada sikit lagi...hehee...Layan je lah resepi dari teruna yang rajin ke dapur kesayangan ramai nih..ahaakksss! Ampun ya Mat...betuiii kan??

Bahan:-
  • 15 - 20 ekor udang sederhana besar
  • 1/2 biji capsicum merah - potong berbaji
  • 1/2 biji capsicum hijau - potong berbaji
  • 1/2 biji capsicum kuning - potong berbaji
  • 1 biji bawang besar - hiris bulat
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1/2 cawan sos cili (akak pun guna sos cili thai)
  • 1 camca besar sos tiram
  • 2 camca besar sos tomato
  • 1 camca besar kicap cair
  • garam dan gula (optional)
  • 1/3 cawan air
Cara Memasak:-
  1. Udang dibersihkan, toskan dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga udang bertukar kemerahan. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan kurang lebih 3 camca besar minyak dalam kuali tadi.
  3. Tumis bawang putih,bawang besar dan cili kisar hingga harum.
  4. Masukkan kesemua jenis sos dan gaul rata.
  5. Masukkan semua jenis capsicum dan air. Gaul rata.
  6. Masukkan udang, kacau hingga semua rata dan tambah garam dan sedikit gula jika perlu. Masak untuk 1 - 2 minit hingga kuah pekat sikit. Angkat dan hidangkan.

3 comments:

  1. sedap nengok udang tu ummi tapi zanie x leh makan la .. rugi kan? alergi, nanti x pasai2 idung nie ada mende merayap2 plak
    eheheh ..

    ReplyDelete
  2. sedapnyer udang nih.. kat gumah pun br beli udang smlm.. lehla try resepi ni nnti.. thanks kak ummi..;)

    ReplyDelete
  3. sedapnya ummi....terliur dah ni!!!

    ReplyDelete