Bahan:-
- 1 ikat pucuk paku - ambil bahagian pucuk dan daun muda
- 1 cawan santan cair
- 3/4 cawan santan pekat
- 3 ulas bawang merah - tumbuk
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 5 - 7 tangkai cili padi - tumbuk
- 12 - 15 ekor ikan bilis - tumbuk
- 1 cm kunyit hidup - tumbuk (kalau xda guna je serbuk kunyit)
- garam secukup rasa
Cara-Cara:-
- Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama santan cair.
- Masak atas api perlahan hingga kuah mendidih.
- Masukkan sayur paku dan kacau sebentar.
- Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa
- Masak hingga kuah agak mendidih sambil di kacau.
- Tutup api dan terus dikacau sebentar agar santan tidak berkepala/pecah minyak.
uhuhuhu..kegemaran saya ni kak... sedapnye.
ReplyDeletejumaat lepas pun saya masak pucuk paku masak lemak. sedap seh!!!
ReplyDeleteTgh nak masak hari ni ;)
ReplyDelete