![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHHJRDaK8e_5LDIxPDOyF4SFt0XAnsf9z3muQ80nzcwpu87ykOsp7pHM4o1u1TeHlMzwHvi19LgrlNdNV_2LjWIc0vEY0Z7PCdLXOEMZaAQAkKzDkWGK79APQOqtyvAzMKWM9oZY2ExT29/s320/dark+choc+pudding1.jpg)
Bahan:-
- 3 sb. tepung jagung
- 3 sb. gula kastor
- 2 sb. serbuk koko
- 1 cawan semi-sweet chocolate chips
- 2 cawan susu skim (*akak guna je fresh milk)
- 1 sk. esen vanila
Cara-Cara:-
- Campurkan tepung jagung, serbuk koko dan gula dalam periuk/saucepan. Gaul biar rata.
- Masukkan susu skim, chocolate chips dan kacau hingga rata.
- Letakkan periuk/saucepan atas api perlahan dan kacau selalu hingga bahan mendidih.
- Perlahankan lagi api dan kacau2 selalu selama 3 - 4 minit lagi atau hingga adunan nampak pekat sikit dan berkilat.
- Masukkan esen vanila dan kacau. Tutup api.
- Tuangkan adunan ke dalam bekas2 pudding kecil atau custard cups. Boleh dihidang suam2 atau sejukkan dalam fridge selama 2 jam.
Bahan Sos Kastad:-
- 1/2 tin susu cair
- 1 sudu besar kastad
- 1 sudu besar gula (optional)
- 1 sk esen vanila
Campurkan kesemua bahan dan kacau rata dulu. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga agak pekat. Sejukkan dan tuang atas pudding sebelum makan.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOZDWswrtFNxXYpZ47iQZtW7bMr2qFXPqQsJ70J3sSN6NJuUmOJlILcTFUB4kFvZAttC4SZjaSXXRBjyyAOXQRqxWdcjcCNStvcykZnvcFuXa7NzVWbo0ufCiP3liT2uZb0GFprLPIISUi/s320/dark+choc+pudding2.jpg)
Amboi mak, lawanya puding!
ReplyDeleteadoi..amik tisu jap nak lap air liur gagagagagaga..(mulut ternganga & ngences sekali..gulp!)
ReplyDeleteBestnye resipi ni Kak Ummi.. senang je nak buat nye ek... pakai tepung jagung pun boleh keras ek... nak try la nanti...:)
ReplyDeletesedapnya, nnt nak try lah :) btw, salam kenal.
ReplyDeletekak, nak tanya soklan bodoh dr org yg x pandai masak :) hehehehe
ReplyDeletesudu besar tu sudu biasa ke, sudu yg mcm senduk tu? tq
Mama -
ReplyDeletehehe..kurang lawo la tu Mama..nak keluarkan dari acuan tu ada sikit lekat loo..hehe, tp rasanya mmg ngam!!
Catlina -
Hahaa..ngencess eh..pergi wat cepat..senang je tu..sambil dodoi baby leh siap dah..hehe
Ijan -
Aah senang..ala-ala kita kacau nk wat kastad untuk puding berkuah tu jgk laa..kacau smpai berkilat atas api perlahan k! Boleh adjust tmbah air sikit kalu rasa x masak lg..
CT Noramiza -
Salam kenal, thanks sudi singgah dpur akak nih...xpa, xtau kita bertanya kan..sudu besar = sudu makan kita tu laa..kalau sudu kecil = sudu teh (yang kecik tu lee)..okayyy!