Wednesday, May 27, 2009

Bone Steak

Malam kelmarin Ummi masak bone steak ni...dah lama teringin nak buat, tp selalu lupa je nak beli tulang..baru ni beli setengah kilo tulang n setengah kilo daging cincang (tetel) untuk masak ni...Jadi Ummi masak setengah kilo tulang campur sikit daging tetel. Sampai malam tadi Ummi panaskan ni..kebetulan nak masak pun balik kerja semalam air masih xda lagi..dari pagi tu...terbantut nak masak untuk tambah lauk sikit...Hubby pun xda, abanglong n kakngah kata xyah masak lah, lauk ni ada lagi..jadi malam tadi panaskan lagi dan layan dengan roti pulak laaa...memang waallaaaahhhh!!! sedap giloossss!!! Memang killer dan kena dgn tekak...Resepi dari kak Fida@MyR tu laaa..thanks kak Fida..Ummi kopipes je resepi kat sini yaa..Sapa yang dah cuba tentu tau camne rasa, kalu yang belum cuba baik buat cepat! Pi cari tulang cepat, tulang lembu ke, tulang kambing ke, tp jangan tulang ikan dah laaa..haha..

Bahan:-
  • 1 kilo tulang *- cuci bersih
  • 3 helai daun pandan*
  • 1 btg serai*
  • 4 ulas bwg putih* -diketuk
  • 1 ibu jari halia* -diketuk
(Bahan2 * di atas disatukan di dlm periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.
  • 2 sb ketumbar biji*
  • 1 sb jintan kasar*
  • 3/4 sb jintan halus*
  • 1/2 sb lada hitam/putih*
  • (4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus )
  • 10-15 tangkai cili kering
  • 10 ulas bwg merah
  • 5 ulas bwh putih
  • 1 botol tomato sos
  • 2 sb kicap manis
  • kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
  • 1-2 biji bwg besar - dibelah
  • cili hijau - dipotong
  • 2 biji telur - di kocok
  • daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
  • 1/2 cwn bawang goreng
  • 1/2 cwn kacang peas -utk tabur
Cara-Cara:-
  1. Rempah yg disangar dan dikisar di masukkan ke dlm rebusan tulang dan rebus hingga daging pd tulang empuk.
  2. Cili kering,bwg merah,bwg putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.
  3. Tuangkan(2) ke dlm rebusan tulang dan gaul rata. Masukkan kobis, cili hijau, carrot, kentang, bawang hiris, sos tomato, kicap, garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.
  4. Tambahkan 1/2 bahagian daun sop, daun bawang(daun ketumbar) dan bawang goreng dan gaul rata lagi.
  5. Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.
  6. Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
  7. Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ada dijual.

2 comments:

  1. kak ummi...ni fav we all laki bini. selalu gak saya buat..pas tu mkn ngan roti. sedaappp!!!!

    ReplyDelete
  2. Ain, mmg sedap ni kaann..lagi byk kali panas, lg sodaapp..hehe

    ReplyDelete