Rasanya lama sangat dah x masak sardin..malam kelmarin masak sambal sardin paling sempoi dalam dunia hahaa...dah malas dah nak beli ikan, siang segala...balik kerja dah lewat..Actually Ummi plan nak makan dengan Roti Puri untuk bekfes keesokan paginya tu...sempoi2 pun anak2 kata sedap sambal sardin Ummi masak kali ni..hehe..pulak dah!!
Bahan:-
Bahan:-
- 1 tin saiz sedang sardin (Ayam Brand) - ambil isi saja
- 10 tangkai cili kering - kisar (boleh adjust nk pedas ke x)
- 5 ulas bawang merah - kisar
- 3 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci halia - kisar
- 2 batang serai - ketuk
- 1 labu bawang besar - dadu
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/3 cawan air asam jawa
- 4 sudu besar minyak
- 1/3 cawan air atau secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan serai hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan bahan kisar, perlahankan api dan tumis hingga pecah minyak. Tambah sedikit air jika perlu.
- Masukkan serbuk ketumbar, air asam jawa dan gula. Masak sebentar.
- Masukkan ikan sardin dan kacau sekata. Masukkan garam. Biarkan mendidih sebentar.
- Seimbangkan rasa dan bila kuah agak pekat, tutup api.
sedapnya kak ummi...ni fav saya ni.
ReplyDeletekecurnya... mmg lame sy tak masak juga..sejak2 hb tiba2 tak mo mkn lagik...
ReplyDeleteAin - ya lah, sesekali pekena mmg sedap..dah lama x makan nih!
ReplyDeleteNoorcahaya - Tu la pasaii..baca dalam internet mcam kata cara pembuatannya yang x elok tu kan..tp dah malas nak wat homemade sardin, xpalah tibaii gak..rasanya dah dkat setengah tahun x masuk ke dpur akak ni..hiiikss!