Wednesday, April 8, 2009

Pajeri Air Nenas

Ni untuk makan dengan nasi minyak untuk dinner malam tadi, balik kerja semalam macam lipas kudung akak masak, haha..Resepi Kak Liza mana ada yang tak sedap..walaupun sempoi, tapi bila diadun kena je dengan tekak kampung akak nih! Najiha siap pesan lagi, lain kali kalau nak buat acar kena buat yang ni, sebab yang ni dia rasa sedap..hehe..Ingatkan dia kata, dia nak buatkan..haha..Akak buat half je la dari resepi ni. Thanks Kak Liza..
Bahan:-
  • 1 biji nenas sederhana besarnya
  • 1 batang carrot kecil (hiris kecil)
  • 2 sudu besar gula
  • 3 biji cili merah (hiris)
  • 2 biji cili hijau (hiris)
  • 1/2 cawan air
  • 3 sudu besar minyak
  • garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan Tumis:-

  • 1 inci kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntuk bunga lawang
  • 1 labu bawang besar (mayang)
  • 2 ulas bawang putih (mayang)
  • 1 inci halia (mayang)
Cara-Cara:-
  1. Nenas dikupas kulitnya, kemudian dibersih dan dibuang matanya. Potong kecil.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  3. Masukkan air, gula dan garam.
  4. Bila telah mendidih, masukkan nenas, cili merah dan hijau.
  5. Biarkan mereneh sehingga mendidih dan seimbangkan rasanya.
  6. Bila tealh masak, hidangkan bersama nasi minyak atau beriani.

No comments:

Post a Comment