Menu hari Sabtu...bekfes merangkap lunch (brunch) terus la eh...bangun pagi-pagi Ummi kukus jap beras ni..pastu kena rendam 2 jam..wei laaa...tu pasai pukul 10 lebih baru leh makan..dah siap masak sambal bilis, rebus n kupas telor dan bancuh air segala dah..tp urusan nasi ni x sudah2 lagi..hehe..banyak sangat step dia...Tapi memang berbaloi, sedap gilerr...Thanks to Noya@MyR yang share resepi ni..dah lama simpan resepi, baru ni boleh buat..hehe..Akak mintak izin kopipes je ya..Tapi akak adjust sikit bahan ikut family akak laa...(dalam kurungan tu akak pnya sukatan eh..)
Bahan:- (6 - 8 orang)
Bahan:- (6 - 8 orang)
- 5 cawan beras - (4 cawan beras biasa + 1/2 cawan beras wangi)
- 2 biji pati santan- (kurang lebih 1000 ml, tengok jenis beras gak la ya)
- 3 helai daun pandan
- Garam secukup rasa
- Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda.(*akak rendam 2 jam jek)
- Tukar air selalu jika perlu penyejukan lebih cepat (*akak tukar 3 kali air). Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15 minit.
- Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk dalam beras.
- Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.
- Tambahan: Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak serata. Sekiranya hendak makan pada pagi, kukus dan rendam pada waktu malam sebelum. Lebih lama rendam, lebih panjang beras. Nasi lemak kukus ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada kerak.
Cubala terbangkan ke sini sikit ha laparla
ReplyDeletekak ummi pas sini sikit le..nak buat mcm panjang sgt step dia. dh mcm nasi dagang pulak.hihi
ReplyDeletesalam kak ummi, boleh gi example beras biasa dan beras wangi brand apa yg ummi guna masak nasi ni. Yg kat sebelah tu sambal sotong ya, boleh share recipenya, sedop begitu.
ReplyDelete