
Ok lah sebab ada jugak permintaan untuk resepi ni, akak letak la ya..khas buat Hijriah yang mintak kat ruangan komen tu..
Bahan:-
- 3 tongkol jagung manis/jagung madu (dikikis isinya dengan pisau)
- 2 sudu besar sagu biji putih - dibasuh dan ditoskan 3 - 4 minit sebelum dimasukkan dalam bubur)
- 1 biji kelapa (perah santannya kuranglebih 500 ml)
- 1 1/4 cawan gula pasir (*akak tambah 1/2 kepingan gula kabung)
- 1/2 cawan air
- secubit garam
- 2 helai daun pandan - belah dua & disimpul
Cara Memasak:-
- Dalam periuk campurkan 1/2 cawan air dengan jagung, gula dan daun pandan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
- Bila jagung telah lembut masukkan santan dan sedikit garam. Kacau dan biarkan kuah mendidih sebentar.
- Masukkan sagu dan masak sehingga sagu kelihatan jernih.
- Seimbangkan rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
meh bawak sini sikit ler.
ReplyDeletesalam...saya selalu view akak punya blog ni.
ReplyDeleteas beginner untuk masak2 ni, appreciate kalo akak bole share resepi ni.
:)
Ain - Meh dtg umah le..siap boleh tlg suapkan lagi..hehe
ReplyDeleteHijriah - wkumsalam..thanks selalu skodeng dpur akak nih..Oww nak resepi gak eh..IsyaAllah nnt akak letak jugak la resepinya eh..
alhamdulillah...tima kasih ye kak. weekend ni boleh try.
ReplyDeletekak ummi..thanks a lot for sharing ur recipes..hehe..really appreciate that..i always read ur blog...i've tried a few recipes especially dessert..em yummy!
ReplyDeletep/s: bubur jagung just add half cup of water jer ker... :D