
Bahan (Doh Karipap - 20 - 25 biji):-
- 4 cawan tepung
- 3/4 cawan minyak- panaskan
- 3/4 cawan air - atau lebih
- 1 sk garam
Cara-cara:-
- Masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai.
- Masukkan air. Uli sampai rata sebati.
- Buat bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap.
- Bila dah siap tutup dgn plastik tak nak kasi kering.
- Menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim.
- Goreng dengan api perlahan.
- 600gm potato - potong dadu
- 150gm carrot - potong dadu ( kalau tak gantikan dgn potato lagi)
- 500gm bawang besar- potong dadu
- 3/4 cwn daging - potong halus
- 3/4 cwn minyak
- 3 sb rempah kari
- 1 sb bawang putih kisar
- 2 sb gula
- 1 1/2 sb garam
- 1 asam keping
Cara-cara:-
- Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan potato & carrot. masak sampai lembut. Menggunakan sendok berlubang, tos minyak, angkat. ketepikan.
- Dalam kuali yg sama, dan minyak lebihan goreng potato, masukkan bawang & bawang putih. masak sampai wangi & lembut.
- Masukkan rempah kari, daun kari jika ada dan masukkan daging., kacau kekejap.
- Masukkan potato & carrot. kacau lagi.
- Masukkan gula, garam dan asam keping. bila dah rasa, tutup api. Sejukkan.
amboi..pepagi dah sarapan karipap kt umah kak ummi nie..
ReplyDeletenmpk mcm sng nk buat dohnye tue..
tp tah bile ye nk try..kang tgh menguli baby menangis plak..hehe
Cemana jual ni? 3 singgit ke? Kalau gitu, mintak ma dua hengget... buy 2 ringgit free 1 piece, bley?
ReplyDeletedila-noor - Aah kalau wat minum pagi or petang sedap kan..alah senang je nk wat doh..yang maleh nk wat inti tu kena kupas kentang segala...muahaha..
ReplyDeleteMamaFaMi - Mama, kalau untuk Mama Ummi bagi free je laaa..2 ketuii cukup...hehe