Friday, March 6, 2009

Ikan Kukus Style Diana

Balik dari kampung baru ni penat betuii, rasa malas je nak masak tambah-tambah hubby lak dah outstation ke Tioman ni...alahaii..masak jugak la yang simple2 jek...x lalu gak makan yang kedai tu..tangan rasa gatal nk masak gak wpun stamina lomaaahhh lagi..hehe..Meh makan ikan kukus je la ya anak2...simple yet very the sedaaaappp betuiiii...Resepi dari Diana ni..Akak x makan nasi, meratah jek ikan ni...

Bahan:-
  • 1 ekor ikan siakap (*ummi guna bawal)
  • 9 tangkai cili padi thailand - hiris halus
  • 2 biji bawang putih, diketuk
  • 2 inci halia - dihiris tebal dan diketuk
  • 1 cawan kicap
  • 1/2 cawan air (ummi kurangkan lagi)
  • 2 sudu makan madu
  • sedikit garam (ummi tambah sikit je)

Cara Memasak:-

  1. Ikan dibersihkan dan ditoskan. Panaskan periuk kukusan.
  2. Campurkan cili padi, bawang putih, halia, kicap, air dan madu. Gaul dengan tangan (*ha, baru nama air tangan..hiikss). Kemudian gaulkan ikan tersebut sambil dimasukkan bahan-bahan ke dalam perutnya.
  3. Perapkan ikan sebentar selama 10 minit.
  4. Letak ikan di dalam bekas tahan panas dan tuangkan lebihan bahan di atas ikan.
  5. Kukus selama 30 minit atau hingga ikan masak. Angkat dan hidangkan panas-panas..Beessttt!!

No comments:

Post a Comment