Resepi asal dari Cranko21, tapi Ummi ceduk dari dapur Diana ni...Lauk tengahari semalam jugak ni..sedap betuii laaa..rasa ala-ala rendang tapi tidak menggunakan santan...Ummi masak half dari bahan asal ni..Thanks D.
Bahan A:-
- 1 kg daging lembut - potong sebesar 2 inci, cuci dan toskan.
Bahan B:-
- 15 tangkai cili hidup/cili kering (*ummi guna cili kering)
- 3 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 1 inci halia
- 2 biji buah keras
Bahan C:-
- 2 inci lengkuas - ketuk
- 1 cawan kerisik
- 8 sudu besar kicap manis
- 1/4 cawan air asam
- daun salam (optional)
- garam dan gula secukup rasa.
- 1/2 sudu serbuk ketumbar (*ummi tambah ni utk half bahan)
- 1/2 sudu serbuk cili kering (*ummi tambah - rasa nak kasi pedas sikit..)
Cara Memasak:-
- Masukkan kesemua bahan (kecuali air asam, garam, gula dan kerisek) ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga daging empuk sedikit.
- Kemudian masukkan air asam dan kerisek. Gaul rata. Tambah sedikit air jika daging masih kurang empuk.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan masaklah hingga kuah agak pekat/kering. Tutup api dan hidangkan.
emm..sedapnya k.ummi daging ni..tapi bole x tukar ngan ayam hehehe
ReplyDelete