Ok ok, meh la salin resepi ni eh..Asal dari majalah Keluarga, tapi Ummi dah adjust jugak laa..sedap ooo..masa masak malam tadi, hubby balik masjid kata bau sampai kat luar pagar sana..ye ke? kena bagi jiran kalau camni eh..hehe...masak sikit jeee...
Bahan:-
- 250 gm udang
- 1 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan santan cair
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 2 helai daun kunyit - hiris halus
(*Nota: Resepi asal tidak menggunakan santan, hanya air sahaja)
Bahan Kisar/Tumbuk:-
- 8 tangkai cili padi
- 2 tangkai cili merah
- 1 cm kunyit hidup
- 3 sudu besar tempoyak
- sebahagian santan cair
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak dengan api perlahan. Masukkan sebahagian lagi sanstan cair. Kacau-kacau selalu.
- Masukkan udang dan biar mesra sekejap.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan pati santan dan kacau sebentar. Biar kuah pekat sedikit.
- Masukkan daun kunyit yang dihiris tadi.
- Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih.
salam..
ReplyDeletenampak sedap jer lauk udang tempoyak tu ..
tapi kalau kkliza masak..mmg jadi pandang2 jer..sbb semmuanya x suka tempoyak....
akhirnya kakliza makan sampai 3 ari...
takper nanti kakliza buat masa jamuan pot-luck nanti...
amacam..beresss....
Haiii lah ummi,
ReplyDeletetak terkejar kerajinan mu ini. ingat makcik post banyak minggu ni...rupa2nya ummi lagi terror, wa respek sama lu lah. dah lah kerja, masak sempat ambik gambar pulak tu...
setuju ngan kak liza..cantik sungguh la udang tempoyak tu..terliur laaaa hehehe
ReplyDeleteNak cikit .. nak cikit...
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeletesaya org baru di sini..
berkenan lak tengok gulai tempoyak ni..
aritu buat tak jadi sebab tak letak santan kot..
cair jerk..try resepi akk la plak..
http://littlemermaid.mysekolah.com/
K.ummi berseleranya tgk lauk ni..baik2 x nak makan terus nak makan hehehe tempoyak ni sekali2 makan memang sedap :)
ReplyDeleteKak Liza - O kat rumah k.liza x laku tempoyak eh..hehe..kalu kat rumah ummi bertambah nasi semua..hehe, ndak2 kalu ikan patin ke, ikan kerai ke..lupa donia kejap..
ReplyDeleteMakcikkantin - Alah Ummi masak pun ikut mood jgk..kdg2 terlebih rajin, kdg2 malas sesgt..hehe..tp dah perut nak makan, ku gagahkan jua..wahahaa..hb x suka sgt yg beli.
Cheyanti - Hehe..udang cantik pun kena gaya jugak masak..xpun ada yg pandang saje je.. :) hehe
Mus - Hehe..dah licin dah tu..meh sini tlg siang udang..kak masak semula nak? hehe..
Isyrak - time kasih sudi singgah sini..silakan la try..harap menepati citarasa la nnt.. :D
ctdelima - tu la pasaii..mmg pun kalu tercium bau dia masa masak, mmg terus rasa lapoorr..habis diet akak..wakaka..
Ummi jemput ke blog sakura cuba teka - teka
ReplyDelete