Thursday, February 26, 2009

Nasi Kuning Aroma

Resepi dari Kak Fida kat MYR tu..sedap nasi ni..ala-ala nasi lemak tetapi aromanya yang buat perut terasa lapar. Campuran serai, daun pandan dan daun salam tu yang membangkitkan aroma nasi ni..Ummi masak half je dari resepi tu dan makan dengan ayam sosha istimewa kat atas tu..Thanks kak Fida, Ummi mintak izin kopipes je ya..
Bahan:-
  • 1 kilo beras basmathi - cuci,rendam 15 min dan toskan
  • 1.5 ltr santan - drpd 1 1/2 biji kelapa
  • 4 batang serai - dititik
  • 3 helai daun pandan - disimpul
  • 5 helai daun salam
  • 5 helai daun limau purut
  • 1/2 jari halia - diketuk
  • 1 1/2 s/b jus limau kasturi/lemon/nipis
  • 1 s/b garam
  • 2 ibu jari kunyit hidup ditumbuk dan diambil airnya atau 2 s/k kunyit serbuk

Cara-cara:-

  1. Didalam sebuah periuk,masukkan santan dan kesemua bahan2 kecuali beras dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan beras dan kacau rata dan masak hingga kering seperti nasi biasa.
    **Jika menggunakan beras biasa,kesemua bahan2 disatukan dalam periuk dan dimasak seperti memasak nasi lemak.Sekiranya tk ingin nasi berkerak,apabila nasi kering bolehlah dialihkan dlm pengukus dan kukus hingga masak.
    **Untuk menambahkan seri pada nasi kuning aroma ini boleh juga dimasukkan lobak merah yg didadu dan kacang peas ketika nasi hampir kering,ikut selera masing2.

No comments:

Post a Comment