Wednesday, February 11, 2009

Kering Tempe (Tempe Kering) Indon Style


Hari tu beli 2 paket tempe tak masak2 lagi..dah hampir terlupa lak simpan dlm fridge tu...hehe..Resepi simple jek, tapi kalu x kena gaya x menjadi jugak dan x ngam dengan tekak kaan...X tau lah orang sana sebut Kering Tempe, tapi kalau kat sini kiranya Tempe Masak Kering la kot..hehe..Meh layan resepi dari Sexy Chef ni. Best!! Lagi-lagi kalu makan gitu jek..hehe
Bahan:-
  • 2 paket tempe - hiris nipis kecil
  • 4 sudu makan kacang tanah
  • 1 sudu makan ikan bilis
  • 4 biji cili merah - dihiris nipis
  • 1 sudu makan air asam jawa
  • 1 sudu makan hirisan gula melaka
  • 1 sudu teh gula pasir
  • sedikit air

Bahan Tumbuk:-

  • 6 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 2 cm lengkuas
  • garam secukupnya

Cara Memasak:-

  1. Goreng secara berasingan tempe hingga garing, kacang, ikan bilis dan cili merah. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga agak garing. Masukkan air asam jawa, gula merah, gula pasir dan air. Kacau rata dan biar kering sedikit. Jangan sampai hangus dah laaa..
  3. Masukkan bahan-bahan yang digoreng tadi dan kacau rata dan seimbangkan rasa. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment