Monday, February 2, 2009

Daging Gulai Kawah


Tengahari semalam Ummi masak daging Gulai Kawah ataupun orang panggil Gulai Terengganu ni sama je lah rasanya...Resepi dari Kak Liza kita tu laaa..Memang sedap dengan rempah cap bunga Rose tu...first time Ummi guna rempah ni..xtau lak ada memang ada dua jenis...hehe..nasib kedai kat rumah ni ada jual rempah tu..lepaslah hajat...sedap woooo...Kak Liza, sori nak C&P je nih...x larat dah nk menaip..time kasih eh..
Bahan:-
  • 500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
  • 2 s/b kerisik
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
  • 2 keping asam keping
  • minyak
  • garam
Bahan Mesin:-
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 s/b rempah kari daging
  • 2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
  • 1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
  • 7 ulasa bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 2 cm lengkuas

Bahan tumis:-

  • 2 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga

Cara Memasak:-

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendidih. Kacau sekali sekala.
5. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
6. Bila dah pekat, boleh hidangkan.

No comments:

Post a Comment