Tuesday, February 24, 2009

Apam Pisang Coklat

Resepi asal dari Kak Liza tapi Ummi ceduk dari dapur Maklang Azie. Proses asalnya pulak kukus tapi Ummi derhaka bakar jek, sebab malas nak keluarkan perkakasan kukus, jadilah ala muffin gitu..hehe..still jugak sedap dan lembab.. Agaknya kalau kukus mesti lagi gebu dan lebih lembab. . Ni kira "runaway project" la kot, untuk bawak balik ke kampung Sabtu baru ni..Thanks to kak Liza atas resepi yang sedap nih..
Bahan A (Diayak):-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar serbuk koko (*ummi letak 3 sudu bsr)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam

Bahan B:-

  • 1 cawan pisang emas/berangan - dilecek (*ummi guna pisang emas)
  • 1 cawan minyak (*ummi guna canola oil)
  • 1 1/2 cawan gula perang
  • 2 biji telor (dipukul sedikit dgn garfu)
Cara Membuat:-
  1. Masukkan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar dan gaul rata.
  2. Masukkan pula bahan B dan gaul sebati.
  3. Masukkan ke dalam acuan-acuan kecil/loyang. (*ummi letak lebih dari 3/4 paras muffin cup tu, so dia naik cantik bila bakar :D)
  4. Kukus selama 30 minit/hingga masak - Ummi bakar pada suhu 180C selama 13 minit.

No comments:

Post a Comment