Tuesday, January 6, 2009

Tuna Puff


Kebetulan ada pastry puff dalam stok..Ahad kelmarin buat ni..Resepi asal dari skyblue@MR (Lydia) ni......tp Ummi dah edit sikit filling ikut style Ummi dan stok dlm fridge tuh!
Bahan:-
  • 2 keping puff pastry (Ummi guna jenama Kawan - 10 keping)
  • 1 tin tuna (Ummi guna Mild tuna)
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 1/2 cawan mix vege (resepi asal guna jagung dlm tin/frozen)
  • 2 sudu besar mayonnaise
  • sedikit garam
  • serbuk lada hitam
  • 1 biji telor (dipukul sikit dengan sedikit susu segar)

Cara Membuat:-

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis sebentar bawang besar.
  2. Kemudian masukkan tuna dan mix vege. Kacau sebentar.
  3. Masukkan mayonnaise, garam dan serbuk lada hitam. Kacau rata.
  4. Tutup api dan biarkan sejuk sikit.
  5. Sediakan puff pastry, letakkan sedikit filling tadi dan tutup hujung pastry dengan menekan bahagian kelilingnya dengan garfu. Buat sampai habis.
  6. Sapukan puff dengan telor. Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit/kuning keemasan.

Nota: (puff akan naik dan mengembang sedikit, mungkin sebab tidak dikelar bahagian atasnya).

No comments:

Post a Comment