Friday, January 23, 2009

Spicy Buttered Prawn

Menu malam tadi...Nak menghabiskan udang dalam fridge tu..actly nak masak malam kelmarin, tapi hubby dah tapau rojak, so kena masak gak la malam ni...nnt CNY nak jenjalan la pulak..hehe. Ni resepi asalnya ya..dari Mesra.net.


Bahan:-
  • 1 kg. udang besar/udang galah (ummi guna udang sederhana besar)
  • 1 biji cili merah (dihiris serong)
  • 12 - 15 biji cili padi (dihiris serong)
  • 4 labu bawang besar (dihiris) - Ummi letak 2 labu je
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 buku mentega
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 biji tomato saiz sederhana (potong dadu)
  • 1 biji telor
  • 2 sudu makan susu tepung
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam

Cara Memasak:-
  1. Udang dibersihkan, dipotong separuh bahagian kepala. Kulitnya jangan dibuang. Basuh dan toskan.
  2. Lumur bersama kunyit dan garam, biarkan seketika.
  3. Panaskan mentega dalam kuali dan goreng udang tersebut hingga garing kekuningan (pastikan benar2 garing). Angkat dan ketepikan.
  4. Dengan menggunakan baki mentega tadi, tumiskan bawang besar, goreng seketika hingga garing.
  5. Masukkan pula bawang putih, cili merah dan cili padi bersama daun kari. Goreng hingga naik bau.
  6. Masukkan tomato dan kacau seketika.
  7. Masukkan udang tadi dan gaul rata.
  8. Masukkan telor dan gaul kembali dengan cepat sehingga menyelaputi kesemua udang.
  9. Taburkan susu tepung dan gaul sekejap.
  10. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas atau nasi beriani.

No comments:

Post a Comment