Biasalah bila cuti-cuti ni adalah masa sikit nak try lebih sikit resepi, especially kuih-kuih kaann...Satu lagi resepi dari buku Kak Hanieliza...eemmm sedapnya tekak dapat kuih lapis kukus camni...memang favourite Ummi la ni..hehe..Ni je lah baki yang tinggal, x sempat nak snap gambar dah kena serbu dulu kuih ni..hehe
Bahan: (loyang bulat 7 inci)
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 sudu makan tepung beras
- 2 sudu makan tepung kastad
- 1 sudu teh garam
- pewarna merah, hijau, kuning & ungu (ummi xda ungu, tukar biru ngeee..)
- Gaulkan kesemua bahan di atas hingga sebati. Tapiskan. Kemudian bahagian adunan kepada 4 bahagian.
- Masukkan pewarna merah ke dalam setiap bahagian secara berasingan.
- Panaskan kukusan dan masukkan 1 senduk adunan merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
- Kemudian lapiskan satu senduk adunan hijau dan kukus semula selama 5 minit juga.
- Diikuti dengan lapisan warna biru dan seterusnya warna kuning.
- Buatlah secara berselang seli hingga habis.
- Kukuslah hingga kuih masak. (adunan akhir sekali Ummi biarkan kukus selama 15 minit)
(Pesanan Kak Liza: Setiap kuih lapis dan talam yang menggunakan santan, hendaklah dijerang santan anggaran suam sebelum dituangkan ke dalam adunan)
salam.....sedap nya ni..
ReplyDeletewow..sedapnya.bila la Sally nk start buat kuih-muih ni..ms peknen 2nd baby, mmg rajin buat.skrg ni hampess la hehe..even mak Sally tu pakar kuih-muih tp anaknya (Sally) xreti lgsung hahaha..
ReplyDeleteps:nnt lepas ry cina Sally anto bj Najiha ekk..maaf sesgt..
kuih ni secantik pelangi pasti sedapppp
ReplyDeletesalam kak ummi.....
ReplyDeletekakak saya yg no 3 memang buat jualan kuih lapis ni...tapi warna yg biasa tu je merah + putih..
dia ajar saya lapisan terakhir tu kukus sampai permukaan dia menggerutu, tu tandanya kuih tu betul2 masak...
zai suka tgk blog akak.. so nice.. i like cooking & trying....
ReplyDeleteerm..sdap tgk kuih lapis yg akak wat ni..zura nk cuba wat kuih ni sbb ank zura suke sgt kuih ni..:)
ReplyDelete