Tuesday, January 20, 2009

Agar-Agar Santan

Actually Ummi ni macam nak kena selsema je hari minggu baru ni, perit tekak dan kepala rasa cam biul semacam jek :D ..So Ummi buatlah dessert paling senang dalam dunia ni untuk basah-basahkan tekak petang-petang...Agaknya banyak makan limau free kat ofis tu..hehe, sampai sakit tekak..wahahaa..nak menyalahkan limau la pulak!
Bahan:-
  • 25 gm agar-agar tali (dalam paket)
  • 1150 ml air
  • 2 paket santan serbuk + 750 ml air (dibancuh jadi santan pekat)
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 biji kuning telor
  • 2 helai daun pandan (disimpul)/perisa pandan
  • beberapa titis pewarna hijau
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-Cara:-
  1. Basuh agar-agar dan jerangkan bersama air hingga mendidih.
  2. Pastikan agar-agar benar-benar larut, masukkan gula, daun pandan dan pewarna hijau. Sederhanakan api dan masak lagi hingga gula larut.
  3. Sementara itu kacau santan, garam dan telor hingga sebati. Tuangkan ke dalam periuk.
  4. Kacau selalu santan dengan api sederhana hingga nampak santan berbintil-bintil (naik jadi lumut gitu).
  5. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan sebentar di luar barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment