Sunday, December 21, 2008

Kentang Oregano


Resepi ni dari sifu kita yang duk di pantai timur tu...sape lagi..Kak Hanieliza..(bestnya jumpa kak Liza...jumpa 5 jam pun x habis borak..hehe..) nnt Ummi letak entry gathering kitaorg eh...ooppsss! jangan jeles tau..banyak petua dia bagi kat Ummi dan Sally...Thanx a lot kak Liza..love u...muaaahhhh!!!

Bahan:-
  • 500 gm kentang
  • 1 biji cili capsicum - potong dadu
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 2 biji cili hijau - potong serong (*ummi tambah jugak cili merah :D)
  • 1/2 cawan kacang merah besar dalam tin (ummi xda ni..)
  • 2 sudu besar roasted cashewnuts
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar dry oregano
  • garam

Cara Memasak:-

  1. Kentang dibuang kulit, potong kecil dan rebus hingga masak. Toskan.
  2. Panaskan butter dan gorengkan kentang tadi hingga nampak keperangan.
  3. Masukkan bawang besar, cili capsicum, cili hijau dan garam. Kacau rata.
  4. Taburkan dry oregano dan kacau rata. Tutup api.

(Note: Menurut kakliza, boleh dimakan dengan ayam panggang...Ummi makan dengan bubur nasi jek..lain kali la ku panggang ayam..hehe)

No comments:

Post a Comment