Sunday, December 21, 2008

Ikan Kerisi Masak Taucu Dengan Nenas

Banyak hari dah x update, masakan hari Jumaat kelmarin..I was quite bz plus the internet line was very slowwww...so I given up to do any editing on pictures...so stressed and better take a rest, right?? My another simple dish for dinner.
Bahan:-
  • 2 ekor ikan kerisi (ikan apa2 pun boleh..)
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 3 cm halia - tumbuk
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 4 sudu makan taucu (Ummi guna jenama Yeos)
  • 3 sudu besar air asam jawa
  • 2 biji tomato - belah 4 setiap biji
  • sedikit nenas yang telah dipotong kecil2
  • sedikit gula
  • garam (optional - taucu dah masin dah)
  • 1/4 cawan air
  • Minyak untuk menumis
  • 1 labu bawang besar - potong bulat
  • 2 biji cili merah - belah 2
  • 2 biji cili hijau - belah 2

Cara Memasak:-

  1. Ikan dibersihkan, dikelar dan digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak, angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan dan tumis bahan tumbuk, kacau hingga kekuningan dan naik bau. Masukkan cili kisar, kacau sebentar hingga cili masak. Masukkan taucu dan air asam jawa. Tambahkan air dan biarkan mendidih lalu dimasukkan ikan dan bawang besar. Perlahankan api dan balikkan ikan. Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan tomato dan nenas. Biarkan sebentar dan tutup api.

No comments:

Post a Comment