Wednesday, December 31, 2008

Ikan Keli Goreng Berlada


Ok ni masakan terperap 3 4 hari dah..masak untuk bekal buat my dotter Najwa masa balik semula kolej ari tu..My kids' favourite nih! Licin...
Bahan:-
  • 2 ekor ikan keli sederhana besar.
  • 3 sudu besar air asam jawa
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
Bahan Kisar:-
  • 5 biji cili merah
  • 6 biji cili padi
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Cara Memasak:-
Bersihkan ikan dengan air asam limau dan garam.. Perapkan lebihkurang 20 minit. Basuh dan toskan. Kelar ikan dan lumurkan dengan garam halus dan serbuk kunyit. Goreng garing. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak. Masukkan bahan kisar dan perlahankan api. Masak dan kacau hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Bila telah hampir kering, masukkan ikan dan balik-balikkan ikan sebentar biar rata dengan cili. Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment