Tuesday, November 25, 2008

Pengat Pisang

Tengah hari minggu kelmarin ada adik singgah dari kampung nak balik ke Kelantan...dia datang tak plan pun...tetiba je rasa nak singgah...emmm Ummi hidang nasi lemak je lah, nasib baik masak banyak, hehe..dan sebelum dia balik petang tu, Ummi buat pengat pisang ni...

Bahan:-

8 biji pisang emas (tidak terlalu ranum)
1 keping gula nesan/kabung
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
secubit garam
beberapa helai daun pandan - disimpul
sedikit sagu - basuh dan toskan

Cara Memasak:-
Pisang dibelah dua dan dikerat dua dan ketepikan. Dalam periuk, masak santan cair dengan gula nesan, gula pasir dan hingga larut. Masukkan sagu, daun pandan dan pisang. Masak dengan api perlahan hingga sagu masak dan kuah mendidih. Masukkan santan pekat dan sedikit garam, kacau sebentar. Seimbangkan rasa.

No comments:

Post a Comment