Wednesday, October 29, 2008

Ayam Masak Merah Noorma

Ni lauk ayam masak merah untuk makan dengan nasi tomato malam ni...Resepi dari Noorma Musa ni tak kurang sedapnya...Meh layan bahan2nya.
Bahan:-
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
6 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
1 batang serai - kisar
1/4 inci lengkuas - kisar
3 - 4 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili (*ni ummi tambah)
2 sudu besar tomato puree
1/2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1/4 cawan susu cair (*ummi letak susu segar)
1/2 cawan kacang peas
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng ayam dan menumis
Bawang goreng untuk tabur (*ummi x buat pun)

Cara Memasak:-
Ayam dibersih dan ditoskan. Perap ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit sebentar. Kemudian goreng ayam separuh masak. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali lain, tuang sedikit minyak untuk menumis. Masukkan rempah tumis (kayu manis, buah pelaga, cengkih dan lawang), kacau hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan2 kisar. Tumis hingga naik minyak dan garing dengan api sederhana. Masukkan sos tomato, tomato puree, garam, gula, susu cair dan sedikit air. Kemudian masukkan ayam. Kacau dan masak ayam hingga kuah agak pekat. Bila ayam telah masak, masukkan buah tomato yang dibelah 4 (jika suka) dan kacang peas. Tutup api dan hiaskan dengan bawang goreng sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment