Wednesday, September 24, 2008

Mee Taiwan

Satu je nak bagitau...aroma limau purut dengan bunga kantan tu buat mee ni sedap dan licinnnn...!!! Resepi dari MR ni..Kalu nk buat banyak, adjust la yaa..

Bahan:-
1 mangkuk mee kuning @ meehoon
1 keping fish cake - hiris kecil
5 ekor udang (sederhana)
1/4 mangkuk isi ayam (ummi tukar daging)
1/2 biji bawang besar - hiris
1/2 batang carrot (potong memanjang)
1/2 mangkuk kobis
1/2 mangkuk taugeh
2 helai daun limau purut (dihiris)
sedikit bunga kantan (hiris halus)
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap sotong (x letak ni)
1 camca kecil kicap pekat
2 camca besar cili boh/cili kering kisar
1/2 camca kecil lada hitam - kisar/tumbuk
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Cara Memasak:
Panaskan minyak, tumis bawang besar. Masukkan cili boh, sos tiram, kicap sotong dan sedikit garam. Masukkan fish cake, isi ayam dan udang. Masak seketika dan masukkan mee, kicap pekat, carrot, kobis dan bunga kantan. Kacau selama 2 minit. Masukkan daun limau purut dan taugeh. Kacau sekejap saja dan tutup api.

No comments:

Post a Comment