Tuesday, September 2, 2008

Daging Dendeng (Versi 2)

Daging Dendeng ni awal2 pagi hari ni Ummi dah buat untuk bawak bekal anak2 nak balik kolej tadi..Tu pasal le sempat posting hari ni..hehe..Lama jugak nak menyiapkan masakan ni , leceh sikit...nak buat bawang goreng, nak rebus, tumbuk dan goreng daging...baru boleh mula menumis....sabor je laaa..patutlah orang jual mahal ek!

Bahan:-
1 kg daging
5 sudu besar cili kisar
15 ulas bawang merah - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
1 cm lengkuas - kisar
1 sudu besar serbuk kari daging (optional)
1 keping gula melaka
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan air asam jawa
1 sudu kecil serbuk ketumbar
4 sudu besar kicap pekat manis
garam
minyak
1/2 kilo bawang - buat bawang goreng

Cara Memasak:-
Potong daging jadikan lebihkurang 4 inci kiub...Rebus daging hingga empuk. Angkat dan potong nipis-nipis. Kemudian tumbuk sedikit. Goreng sebentar daging agak2 garing tepi. Angkat dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bahan kisar, serbuk kari dan cili kisar. Perlahankan api dan biar sampai pecah minyak. Masukkan sedikit air, letak gula merah dan gula pasir. Kacau lagi. Masukkan kicap, serbuk ketumbar, air asam jawa dan garam. Seimbangkan rasa. Bila kuah agak pekat masukkan daging tadi. Kacau balik biar rata. Kemudian masukkan bawang goreng..Kacau rata, angkat.

No comments:

Post a Comment