Friday, September 19, 2008

Ayam Pedas Bersos

Ni lauk untuk hidangan bersama nasi tomato kelmarin...Masak ayam sempoi gini je..licin...Ayam ni memang lebih rasa sos pedasnya...x banyak gunakan cili.
Bahan:-
1/2 kg ayam - potong kecil
2 sudu makan sos tomato
5 sudu makan sos cili
1 sudu makan cuka
3 sudu makan gula
garam secukup rasa
sedikit air
Bahan Tumis:-
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
5 biji bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar

Cara Memasak:-

Ayam dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng kekuningan dan ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan bahan kisar. Kacau hingga naik bau dan masukkan cili kisar. Masukkan sedikit air dan biarkan cili masak sambil dikacau. Masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau dan masukkan cuka, gula dan garam. Masukkan sedikit air lagi dan biar kuah didih. Masukkan ayam dan kacau balik hingga kuah agak pekat. Seimbangkan rasa. Angkat.

No comments:

Post a Comment