Monday, September 29, 2008

Asam Pedas Mak Lang

Baru ni try pulak resepi asam pedas Maklang ni, sedap dengan aroma lada hitamnya...Ni kes nak clearkan apa2 yang ada dlm fridge tu..Meh layan resepi terus eh!


Bahan:-
1 kilo ikan (apa2 je)
1 ikat daun kesum
1 keping asam/1/4 cawan air asam jawa
2 biji tomato
10 batang bendi (*ummi xda stok ni - letak bunga kantan)


Bahan Kisar:-
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 - 2 senduk cili kering kisar
1 inci kunyit hidup
1 - 2 sudu kecil lada hitam biji
Belacan sebesar ibu jari
Buah keras - kalu nak pekat


Cara Memasak:-
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan air dan air asam jawa/asam keping. Biarkan mendidih dalam sikit. Masukkan ikan, daun kesum dan garam. Bila ikan telah masak, masukkan tomato dan kacang bendi. Kacau sebentar, tutup api.

No comments:

Post a Comment