Semalam Ummi cuti dan masak sempoi dan senang je sebabnya air seharian slow tahap gaban dah dari pagi sampai ke malam..Pastu petang adik ipar baru tukar ke Kuantan ni bagitau nak datang dinner kat rumah...nak masak apa ek, nk berenyah kat dapur dengan air yang eeee...geram...rasa nak gi cabut air pili bomba je...hehe...so mee kungfu ni lah pilihannya...
Bahan:-
3 gulung yee mee (*ummi guna 1 paket mee kuning)
3 biji telor
200 gm sotong - potong bulat nipis
150 gm udang
2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil minyak bijan
sedikit lobak merah - potong btg mancis
sedikit kobis bunga - (*ummi tukar babycorn)
sedikit sawi
1 kiub pati ayam
7 cawan air
6 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar tepung jagung (paras rata - bancuh dgn sedikit air)
3 gulung yee mee (*ummi guna 1 paket mee kuning)
3 biji telor
200 gm sotong - potong bulat nipis
150 gm udang
2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil minyak bijan
sedikit lobak merah - potong btg mancis
sedikit kobis bunga - (*ummi tukar babycorn)
sedikit sawi
1 kiub pati ayam
7 cawan air
6 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar tepung jagung (paras rata - bancuh dgn sedikit air)
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan goreng yee mee...(Me, basuh mee kuning dan goreng dalam minyak yang sedikit dan letak 5 sudu kicap pekat. Goreng sebentar biar rata). Angkat, letak dan bahagi-bahagikan dalam pinggan dan ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan kiub pati ayam dan tuangkan air. Masukkan sotong dan udang. Kemudian masukkan serbuk lada sulah dan minyak bijan. Biarkan mendidih, masukkan garam. Pecahkan telor dan biarkan masak dengan api perlahan..Jangan dikacau, biar telor masak. Masukkan sayuran dan bancuhan tepung jagung. Kacau perlahan. Tuang ke atas mee tadi.
umi duk kat kuantan kat ne..? boleh gi umah makan kat umah umi.. mesti sedap..
ReplyDeletehihi..apapun resepi umi memang best la.. dah banyak yang saya cuba.. banyak pahala umi..amin