Thursday, August 28, 2008

Ikan Celup Tepung

Semalam makan sempoi je...x larat nak makan nasi je..Jadi kira santai je lah makan dengan yong taufu kat atas tu...No rice k! Tapi Ummi xlah buat banyak, separuh je dari resepi ni...Kutip dari majalah Saji, resepi kakLiza punya kalu x silap..

Bahan:-
6 ekor ikan kembung
250 gm tepung beras
sedikit kapur makan
1 biji telor
Air secukupnya
Minyak masak
Garam
Sedikit serbuk kunyit (*ummi tambah ni)

Cara Memasak:-
Bersihkan ikan dan toskan airnya. Bancuh tepung beras, air kapur, air, telor dan garam. Jangan terlalu cair. Panaskan minyak yang banyak. Celup ikan dan goreng hingga agak garing. Bolehlah dimakan begitu saja panas2 ataupun cicah dengan sos kesukaan. Ummi cicah dengan sos keropok lekor. Best!!

2 comments:

  1. oo...tepung beras...igtkan tpg gandum..nnti nk wat bila wat nasi kerabu...hehehe...byk nyer la angan2 ina ni yer kak yerk.....:D

    ReplyDelete
  2. Hana..hehe..buat jgn x buat..senang jer tu! Takpe susun resepi elok2, leh try mana2 teringin!

    ReplyDelete